понеделник, 26 август 2013 г.

Тайнството на смокинята...

“…Ето възможност да прибавите една наистина здравословна, високо фибридна храна към вашето хранене. Избирайки по-често Смокинята и останалите високо фибридни храни означава, че вие всъщност избирате по-рядко потенциалните вредни храни, а това е отлично за вашето пожизнено здраве.” д-р Oливер Алабастър, директор на Институтът за Борба със Заболяванията в медицинския център на университета Джордж Вашингтон.


Смокинята се споменава още в Стария завет, като дърво из Райската градина. Именно със смокинови листа се покривали Адам и Ева. За мюсюлманите, смокинята е свещен плод, за който се говори в Корана. Плодът на смокинята има наличие на множество ценни за човешкия организъм вещества и химични съединения, като: мастни мастни киселини Омега-3, Омега-6 и фитостерол, които играят значителна роля в намаляването на лошия холестерол. Омега-3 и Омега-6 ненаситените мастни киселини предпазват от сърдечносъдови заболявания, разширяват кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане. Подсилват имунната система и намаляват възпалителните процеси в организма. Смокинята може да бъде част от всяка една диета. Тъй като плодът по природа не съдържат мазнини или натрий, но притежава голямо количество фибри. Настойка от  плодовете се използва против обриви и компреси при простуда, за лечение на тумори и абсцеси. Етеричните масла, съдържащи се в смокинята, поддържат в норма състава на кръвта и не и позволяват да се сгъстява. Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко. Плодът спомага да се отстранят физическите и душевни проблеми и дават на тялото сила. За българската народна медицина, смокинята е ценно лечебно средство, притежаващо омекотяващо и противовъзпалително действие. Отвара от изсушени смокини се препоръчва при общо изтощение, висока температура, ангина и инфекции в устната кухина.


В кулинарията плодът се използва в суров и сушен вид - самостоятелно, в плодова салата с други плодове, в мюсли с овес, ръж, пшеница. Смокините могат да бъдат консервирани и служат за приготвянето на сладка и мармалади. Използват се и като дресинг за сладкиши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.